Kolač s karameliziranim češnjakom

O ljekovitim svojstvima bijelog luka jako su dobro znali drevni Grci i Rimljani, čiji su atleti jeli češnjak prije sportskih natjecanja. Prije nego što su krenuli u rat, grčki i rimski vojnici konzumirali su češnjak da bi povećali izdržljivost i otpornost na bolesti. Kasnije, bijeli luk se proširio i u druga područja svijeta.

U 6. stoljeću češnjak se počeo uzgajati u Kini i Indiji, gdje je poznat zbog svojih terapeutskih svojstava. Već stotinama godina češnjak je omiljena biljka mnogih naroda zbog okusa i svog ljekovitog djelovanja. Zbog svojeg jedinstvenog sastava, češnjak povoljno utječe na mnoge bolesti poput virusnih i bakterijskih infekcija, artritisa, kardiovaskularnih bolesti, bolesti dišnih puteva, probavnih tegoba, parazita i kroničnog umora.

Istraživanja potvrđuju da redovito korištenje češnjaka regulira tlak i razinu kolesterola i šećera u krvi. Studije također potvrđuju da češnjak može poslužiti kao odlična prevencija mnogih vrsta raka.

Sastojci za 6 porcija: 

  • 300 g lisnatog tijesta
  • 4 glavice češnjaka
  • 1 žlica maslinova ulja
  • 1 žlica balzamičnog octa
  • 1 žlica šećera 
  • 1 žlicica ružmarina 
  • 1 žličica nasjeckanog timijana
  • sol
  • papar 
  • 100 g kremastog kozjeg sira
  • 60 g tvrdog kozjeg sira 
  • 2 jaja
  • 100 ml vrhnja 
  • 100 g crème fraîche

Priprema: 

  1. Tijesto razvaljajte u oblik kruga (prema veličini kalupa). Stavite ga u kalup pa smjestite u hladnjak.
  2. Pripremite karamelizirani češnjak. Pojedinačne češnjeve češnjaka ogulite i stavite u lonac. Dolijte vodu pa ih kuhajte 3 minute na laganoj vatri.
  3. Odlijte vodu, osušite češnjak pa ga pržite na ulju oko 2 minute. Dodajte ocat i 1 šalicu vode, ponovno zakuhajte pa kuhajte 10 minuta.
  4. Dodajte šećer, začinsko bilje i 1 žličicu soli pa kuhajte dok gotovo sva voda ne ispari i dok češnjevi ne budu obavijeni tamnim sirupom. 
  5. Nakon toga maknite karamelizirani češnjak sa štednjaka. Tijesto u kalupu pospite naribanim tvrdim sirom. Zatim na tijesto stavite češnjak sa sirupom.
  6. U zdjeli razmutite jaja s vrhnjem i crème fraîche, zatim posolite i popaprite pa tako pripremljenom smjesom prelijte češnjak.
  7. Pecite oko 30 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 °C. Kolač poslužite topao ili ohlađen.

PRIPREMA: OKO 1 SAT I 15 MINUTA