O ljekovitim svojstvima bijelog luka jako su dobro znali drevni Grci i Rimljani, čiji su atleti jeli češnjak prije sportskih natjecanja. Prije nego što su krenuli u rat, grčki i rimski vojnici konzumirali su češnjak da bi povećali izdržljivost i otpornost na bolesti. Kasnije, bijeli luk se proširio i u druga područja svijeta.
U 6. stoljeću češnjak se počeo uzgajati u Kini i Indiji, gdje je poznat zbog svojih terapeutskih svojstava. Već stotinama godina češnjak je omiljena biljka mnogih naroda zbog okusa i svog ljekovitog djelovanja. Zbog svojeg jedinstvenog sastava, češnjak povoljno utječe na mnoge bolesti poput virusnih i bakterijskih infekcija, artritisa, kardiovaskularnih bolesti, bolesti dišnih puteva, probavnih tegoba, parazita i kroničnog umora.
Istraživanja potvrđuju da redovito korištenje češnjaka regulira tlak i razinu kolesterola i šećera u krvi. Studije također potvrđuju da češnjak može poslužiti kao odlična prevencija mnogih vrsta raka.
Sastojci za 6 porcija:
300 g lisnatog tijesta
4 glavice češnjaka
1 žlica maslinova ulja
1 žlica balzamičnog octa
1 žlica šećera
1 žlicica ružmarina
1 žličica nasjeckanog timijana
sol
papar
100 g kremastog kozjeg sira
60 g tvrdog kozjeg sira
2 jaja
100 ml vrhnja
100 g crème fraîche
Priprema:
Tijesto razvaljajte u oblik kruga (prema veličini kalupa). Stavite ga u kalup pa smjestite u hladnjak.
Pripremite karamelizirani češnjak. Pojedinačne češnjeve češnjaka ogulite i stavite u lonac. Dolijte vodu pa ih kuhajte 3 minute na laganoj vatri.
Odlijte vodu, osušite češnjak pa ga pržite na ulju oko 2 minute. Dodajte ocat i 1 šalicu vode, ponovno zakuhajte pa kuhajte 10 minuta.
Dodajte šećer, začinsko bilje i 1 žličicu soli pa kuhajte dok gotovo sva voda ne ispari i dok češnjevi ne budu obavijeni tamnim sirupom.
Nakon toga maknite karamelizirani češnjak sa štednjaka. Tijesto u kalupu pospite naribanim tvrdim sirom. Zatim na tijesto stavite češnjak sa sirupom.
U zdjeli razmutite jaja s vrhnjem i crème fraîche, zatim posolite i popaprite pa tako pripremljenom smjesom prelijte češnjak.
Pecite oko 30 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 °C. Kolač poslužite topao ili ohlađen.
This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Cookie settingsACCEPT
Privacy & Cookies Policy
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.