ISTARSKI ČEŠNJAK

OPG ANTONAC DARIO

Istarski crveni češnjak

Jedinstveni sastav češnjaka, koji sadrži cijeli niz sumpornih spojeva, štiti nas od oksidativnog stresa i upala. Češnjak također utječe na razinu triglicerida i općenito, kolesterola u krvi. Češnjak sprečava stvaranje krvnih ugrušaka, zahvaljujući jednom posebnom sastojku, koji se zove ajoen. Vrlo impresivna je sposobnost bijelog luka k smanjenju krvnog tlaka. Istraživanja češnjaka potvrđuju da ova biljka značajna antikancerogena svojstva. Pokazalo se, da redovito konzumiranje većih količina češnjaka značajno smanjuje rizik od pojave mnogih vrsta raka.

Crveni istarski češnjak, nalazi se na sortnoj listi Republike Hrvatske kao priznata sorta. Zaštićen je u EU kao autohtona istarska sorta češnjaka. Trajnost je osrednja, a aroma je odlična. Blaga i ugodna. Ovaj je češnjak nadaleko poznat i po paskima, odnosno cvjetnim stapkama češnjaka. Češnjak možemo isporučiti u rinfuzi ili spleteni u prekrasne i praktične vijence.

Istarski crveni češnjak je ukusniji, trajniji i ljekovitiji od ostalih sorti. Prednosti istarskog crvenog češnjaka nad ostalim sortama, a pogotovo nad uvoznim kineskim, su mnogo bolja aromatičnost i mnogo dulja trajnost, a predaja govori i o njegovoj izuzetnoj ljekovitosti.

Istarski rozni češnjak

Istarski roza češnjak je u svemu isti kao i crveni ali je razlika u tome što rozni nema cvjetne stapke. Režnjevi su svijetlo roze boje.

Institut za poljoprivredu i turizam iz Poreča radili su grafikon te ustavnovili da roza i crveni češnjak imaju ista svojstva.

Pogodan je za osobe koje se bave bio proizvodnjom jer na roza češnjaku nema nametnika bolesti tj. ne treba ga tretirati nikakvim kemikalijama. Okus je malčice blaži od istarskog crvenog češnjaka.

Razlika između crvenog i roznog češnjaka je ta da su kod crvenog režnjevi tamnije boje (crvene). Boja ovisi o zemlji i vremenskim uvjetima. Druga razlika je da crveni ima cvjetne stapke (paski) koje se beru u 5 mjesecu.

Vrgorački češnjak

Smatra se da su češnjak prvi počeli uzgajati Egipćani te je odigrao važnu ulogu u njihovoj kulturi. Smatrali su ga svetom biljkom te se često pronalazio u grobnicama faraona. Zbog intenzivne arome i okusa, češnjak se ne koristi kao povrće u užem smislu, ali prije svega kao dodatak mnogim jelima. Prema svom sastavu ima visoku nutritivnu vrijednost. Sjemenka češnjaka sadrži vodu, bjelančevine, masti, ugljikohidrate, vlakna i minerale: natrij, kalij, magnezij, kalcij, fosfor, željezo, sumpor. Glavni vitamini prisutni u češnjaku: karoten, vitamina E, B1, B2, B3 i vitamin C. Zdravstvenu vrijednost mu daje eterično ulje koje sadrži sumpor (okus i miris) i biljni antibiotik – alicin.

Vrgorački češnjak je sorta koja ranije dozrijeva pa je zato interesantna za tržište. Također ovaj češnjak nazivamo kao rozni ili rani češnjak.

Prinosi kod ove vrste češnjaka su veliki. Lako odvajanje i čišćenje ga čini odličnim izborom za upotrebu u kuhinji. Vrlo se rano vadi pa je pogodan za pravovremeno zadovoljiti potrebe naših kupaca. Aroma je blaga i ugodna. Cvjetne stapke su vrhunske kvalitete i odlična poslastica. Češnjak možemo isporučiti u rinfuzi ili spleteni u prekrasne i praktične vijence.

Paski

Paski ili cvjetne stapke češnjaka se razviju tijekom travnja i svibnja, ovisno o sorti i vremenskim prilikama. Radi se o izrastu na kojem naposljetku češnjak razvije cvijet. U tom slučaju biljka svu svoju energiju šalje prema cvijetu te onemogućava glavici da se razvije.
Paske treba ubrati kako bi se to spriječilo, odličnog su okusa i postaju sve češća kulinarska delicija.

Postoje puno recepata koje ćete lako pronaći. Od najjednostavnijih poput fritaje (omleta) sa paskima, pa sve do raznih umaka i puno kompleksnijih jela. Paske možete sačuvati za zimu kiseljenjem.

Paski su bogati vitaminom C, željezom i svim nutrijentima koje ima češnjak uključujući i one za prevenciju kardiovaskularnih bolesti. Može mu se plod jesti skuhan, kao povrtni prilog, dobar je kao juha ili njezin dodatak, može se peći na roštilju, jesti poput špinata ili kao pesto. U slučaju potonjeg prakticira se mjera pola paska pola mljevenih orašastih plodova odnosno može se obogatiti bosiljkom ili limunom.