10 znanstveno dokazanih blagodati češnjaka

Češnjak se koristilo i u drevnoj Grčkoj kao lijek za mnoge bolesti, a današnja je znanost samo potvrdila da je on zaista iznimno koristan za zdravlje. Donosimo njegovih 10 korisnih svojstava:

1. Češnjak sadrži jako snažne spojeve vrijedne za zdravlje

Češnjak potječe iz porodice luka. Svi znamo kako izgleda češnjak i da dolazi u režnjevima. On raste u mnogim dijelovima svijeta te je jako popularna namirnica.

No, iako ga sada volimo koristiti zbog mirisa i okusa, tijekom povijesti je bio više korišten zbog svojih ljekovitih svojstava. Upotrebljavao se tijekom povijesti u velikim civilizacijama kao što je bila grčka, rimska, egipatska, babilonska i kineska civilizacija.

Najpoznatiji spoj u češnjaku naziva se alicin. On je vrlo nestabilan te se pojavljuje u češnjaku samo kada je svježe zgnječen ili razrezan.

Kada je konzumiran češnjak putuje cijelim tijelom i otpušta svoja medicinska svojstva.

2. Češnjak ima malo kalorija, ali je jako zdrav

Samo 3 grama češnjaka sadrži: mangan, vitamin B5, vitamin C, selenij i vlakna. U tragovima sadrži kalcij, kalij, fosfor, željezo i vitamin B1 kao i malo kalorija, 0,2 grama proteina i 1 gram ugljikohidrata.

Češnjak ujedno sadrži mnoge druge korisne sastojke.

3. Češnjak je dobar za borbu protiv prehlade

Spojevi u češnjaku odlični su za podizanje imunološkog sustava.

Istraživanjem je dokazano da češnjak odlično sprječava prehladu. Ujedno, konzumiranje češnjaka na dnevnoj bazi može smanjiti dane bolesti za čak 61%.

No, kako bi rezultati bili konkluzivni potrebno je još istraživanja.

4. Aktivni sastojci u češnjaku mogu smanjiti krvni tlak

Najveći uzročnici smrti jesu moždani i srčani udari. Visok krvni tlak je najveći poticaj za te bolesti. Istraživanja su pokazala da konzumiranje češnjaka ima znatan utjecaj na smanjenje krvnog tlaka.

No, važno je da doza češnjaka bude prilično visoka kako bi se osjetio utjecaj češnjaka. Količina bi trebala biti jednaka 4 režnja češnjaka na dan.

5. Češnjak može smanjiti rizik od srčane bolesti

Češnjak može smanjiti loš kolesterol za oko 10-15%, prema istraživanju.

Visoka količina triglicerida zaslužna je za mnoge srčane udare, a češnjak djeluje na smanjenje triglicerida.

6. Češnjak sadrži antioksidante koji mogu pomoći spriječiti Alzheimerovu bolest

Oksidativna šteta uzrokovana slobodnim radikalima pridonosi procesu starenja. Češnjak sadrži antioksidante koji jačaju zaštitne mehanizme za borbu protiv oksidativne štete.

Tako češnjak utječe na smanjenje kolesterola i krvnog tlaka te zbog toga smanjuje rizik od bolesti kao što je Alzheimerova bolest i senilnost.

7. Češnjak može produžiti vaš životni vijek

Trenutno još nije moguće na ljudima dokazati utjecaj češnjaka na povećanje životnog vijeka. No ako se uzme u obzir učinak koji češnjak ima na krvni tlak, onda ima smisla da češnjak pomaže ljudima da dulje žive.

Jako je važan faktor i to da je češnjak koristan u borbi protiv infekcija i raznih bolesti koje su česti uzroci smrti kod starijih osoba.

8. Suplementi češnjaka mogu pomoći pri sportskim aktivnostima

Češnjak je korišten u drevnim kulturama kako bi se smanjio umor i povećala mogućnost napornog rada. Čak je bio redovna prehrana olimpijcima u drevnoj Grčkoj.

Nedavna istraživanja pokazala su da češnjak pomaže pri sportskim aktivnostima te povećava izdržljivost, pogotovo kod osoba sa srčanim bolestima.

9. Češnjak može pomoći pri izbacivanju teških metala iz tijela

U visokim dozama, sumpor u češnjaku pomaže zaštititi organe od utjecaja teških metala. Istraživanje je pokazalo da je radnicima u uvjetima gdje su bili izloženi većim količinama olova konzumiranje češnjaka pomoglo smanjiti količinu olova u krvi za 19%. Ujedno smanjuje i razne znakove otrovanja kao što su glavobolje i krvni tlak.

10. Češnjak može utjecati na zdravlje kostiju

Trenutno nema istraživanja koja bi potkrijepila ovu tvrdnju. No, nedavna su istraživanja pokazala da češnjak može smanjiti slabljenje kostiju u žena tako što povećava količinu estrogena.

To daje naslutiti da bi suplementi češnjaka mogli biti korisni za zdravlje kosiju.