Zašto biste češnjak trebali jesti svaki dan

Volite pojesti češnjak, a muči vas loš zadah nakon konzumacije? Nemojte brinuti, jer upravo zbog alicina koji ima taj specifičan miris, češnjak je namirnica prepuna zdravlja

Do sada je mnogobrojnim studijama utvrđeno da češnjak ima snažna svojstva antioksidansa, dobro utječe na imunitet, poboljšava krvotok, smanjuje kolesterol, a sve zbog moćnog alicina koji sadrži u sebi.

Moćni alicin

Alicin je kemijski spoj znanstvenicima već dugo poznat zbog svojih antibakterijskih i fungicidnih svojstava. Stoga se vjeruje da češnjak djeluje protuupalno kod viroza i prehlada, protiv štetnih molekula kisika odnosno slobodnih radikala, radi kao prirodni razrjeđivač krvi, bori se protiv bakterija, blokira kancerogene stanice, usporava ubrzanu diobu stanica što je znak raka i pozitivno djeluje na obnovu DNK, herpes ili bradavice. Iako postoji mnogo oprečnih studija, znanstvenici se slažu da češnjak može ublažiti i skratiti trajanje prehlada i viroza.

Prema istraživanju National Cancer Institutea, preliminarne studije pokazale su da konzumiranje češnjaka može potencijalno smanjiti rizik od nekih drugih vrsta raka, posebno onih koje se odnose na probavni trakt. To su rak želuca, debelog crijeva, jednjaka i gušterače. Jedna druga velika studija provedena u Kini i objavljena u časopisu ‘Cancer Prevention Medicine’ pokazala je kako jedenje češnjaka nekoliko puta tjedno smanjuje rizik od raka pluća za čak 50 posto.

Kako najbolje iskoristiti češnjak

Kada se češnjak drobi ili sjecka, otpušta važni alicin koji za tijelo ima spomenute koristi. Što sitnije sjeckate češnjak, on otpušta više alicina. Sadrži i vitamin C, B6, selen, magnezij, kalij, kalcij, magnezij i flavonoide. Češnjak zapravo ima slabiju djelotvornost ako ga kuhate ili pečete. No ako ga nasjeckate i pustite da odstoji 10 do 15 minuta, pozitivni aktivni spojevi će se aktivirati i zatim ga kuhajte i pripremajte dalje po želji.